Ako dlho môžu deti sledovať displeje? Doktori vydali nové odporúčania

Trávenie času pred obrazovkou je už dlho diskutovanou témou. Mnohí pediatri sa už v roku 1999 zhodli na tom, že deťom mladším ako 2 roky by rodičia nemali dovoliť pozerať sa na obrazovku. Ako to je v súčasnosti?

Charakteristikou posledných rokov je práve obrovský nárast technológií v každodennom živote. Sotva si dokážeme predstaviť život bez obrazoviek, ktoré nám život v mnohom uľahčujú. Tento trend sa dotýka aj našich detí. Americká akadémia pediatrov (AAP) vydala nové odporúčania týkajúce sa práve času, ktorý môžu deti pred obrazovkami tráviť. Podľa nich deti staršie ako 18 mesiacov môžu sledovať obsah upravený špeciálne pre ne tak dlho, ako je rodič schopný dieťaťu pomôcť s pochopením jeho obsahu. Mladšie deti by mali byť obmedzené len na video chat.

Ako to je u starších detí?

Deti od 2 do 5 rokov by nemali denne pozerať na obrazovky viac ako 1 hodinu. Je dobré využívať špeciálny softvér a aplikácie pre túto vekovú skupinu. Samozrejme, aj staršie deti by mali byť časovo obmedzené tak, aby tento čas nezatienil iné aktivity, ako je spánok či fyzická činnosť.

Technológie sú súčasťou našich životov a svet médií sa neustále mení a to aj podľa slov odborníkov z AAP. Práve preto je potrebné nájsť rovnováhu medzi ich využívaním a potrebami dieťaťa. Počítačové hry môžu byť pre dieťa cenným nástrojom takmer v každej oblasti. Je však na vás, ako im sprostredkujete tieto výhody a naučíte ich čas tráviť užitočne. Aj na Vĺčatách sme sa nedávno venovali tejto problematike. Prečítajte si náš článok o tom, ako dlho môže dieťa hrať počítačové hry a neuškodiť si tým.

 

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.