Ako sa dá naučiť bezpečne bicyklovať prostredníctvom počítačovej hry

Mnohí rodičia sa obávajú, keď sa ich deti bicyklujú v meste sami. Práve kvôli hroziacim nebezpečenstvám je dôležité deti naučiť predpisom cestnej premávky, aby sa po ceste pohybovali bezpečne a dodržiavali pravidlá, čo im mnohokrát môže zachrániť život. Jedným zo spôsobov výučby je počítačová hra.

Vzdelávací projekt „Bezpečne na bicykli“, ktorý nesie myšlienku prevencie detskej dopravnej nehodovosti, sa zrodil v hlave Soni Kulhányovej, ktorá je členkou neziskovej organizácie Terra Grata v Banskej Bystrici. V školách totiž chýba predmet, na ktorom by sa deti učili dopravnú výchovu a taktiež na Slovensku chýbajú dopravné ihriská, kde by si bezpečnú jazdu mohli vyskúšať. Prostredníctvom počítačovej hry deti teda môžu získať základné informácie o tom, kto má na ceste prednosť.

Ako celá hra ale funguje? Dieťa sa musí presunúť na bicykli istú vzdialenosť, pričom rieši rôzne dopravné situácie. Ak niečo spraví zle, automaticky sa vráti naspäť a situáciu si zopakuje. Hra deti zároveň motivuje, prví traja najrýchlejší jazdci po vyhodnotení získajú ako odmenu bicykel, ďalší siedmi tablety. Hru si doposiaľ vyskúšalo niekoľko tisíc detí v 208 školách, autorka projektu by bola rada, aby sa po vyhodnotení prvej fázy do projektu zapojili aj ďalšie školy na Slovensku.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.