Ako by vyzerala spoločnosť riadená počítačom? Zahrajte si hry, ktoré na túto tému vznikli za 45 hodín

V dňoch 16.-18.11.2017 sa v priestore Binarium konal tretí ročník Bratislava Game Jam, podujatia, kde úlohou účastníkov bolo vytvoriť počítačovú hru za 45 hodín. Podujatie organizoval Mladý pes v spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave.

fotil-radovan-dranga

Témou Bratislava Game Jam 2017 bola Počítačom riadená spoločnosť. Jednotlivé hry pracovali s umelou inteligenciou, ovplyvňovaním volieb, počítačovou bezpečnosťou, sociálnymi médiami a reflexiou herného dizajnu postaveného na maximalizácii času stráveného pri hre. Tvorcovia hier ukázali ako skombinovať kritické myslenie s výbornou technickou, dizajnérskou a výtvarnou spôsobilosťou priamo tvorbou digitálnej hry. Do hier vytvárali hudbu na mieste hudobníci z kreatívneho štúdia Grand Beats.

hudobnici-grand-beats_fotil-radovan-dranga

Aké hry teda vznikli za 45 hodín? Dá sa vôbec vytvoriť za takýto čas niečo funkčné? Tohtoroční šesťdesiati účastníci dokázali, že sa to dá. Odborná porota v zložení Brie Code, Kristian Lukić, Mária Rišková, Michal Kabát a Maroš Brojo mala čo robiť, aby spomedzi 17 odovzdaných hier vybrala víťaza v hlavnej kategórii a v kategórii Najlepší estetický zážitok. Keďže stupňov pre víťazov bolo príliš málo, porota udelila viacero čestných uznaní.

skinner-vyherca

Víťazom sa stala hra Skinner od tímu Noha v mede. Ide o jednoduchú klikaciu hru o potkanovi Skinnerovi. Skinner žije vo svojej krabici a miluje hry a odmeny. Neuvedomuje si však, že je to on, kto je predmetom hry iných. Svoje rozhodnutie porota odôvodnila tým, že sa im páčilo ako hra reflektovala tému, ako núti hráča k zamysleniu sa nad svojím hraním hier na mobile a hovorí o negatívach systému odmeňovania v hrách.

Mia bot - výherca v kategórii estetický zážitok

Mia bot – výherca v kategórii estetický zážitok

V kategórii najlepší estetický zážitok vyhrala hra Mia_Bot od tímu Mega Z. Mia_Bot je hra typu “point and click” adventúra, v ktorej pomáhate robotickej žene v domácnosti pomstiť sa svojmu majiteľovi. Porota ocenila farebnú paletu, zachytenú atmosféru a detailnú ilustráciu, ktorá nabáda hráča objavovať princíp hry.

 

Aj účastníci Bratislava Game Jam mali možnosť zahlasovať za hru, ktorá sa im páčila. Najviac hlasov získala hra Last phone od tímu Jánošíkové Gule. Hra je pre štyroch hráčov, ktorých úlohou je získať posledný telefón na svete.

 

Hry, ktoré získali čestné uznanie spolu so všetkými odovzdanými hrami nájdete na webe http://bratislavagamejam.sk/vysledky-bratislava-game-jam-2017/

 

Partneri podujatia

Súťaž z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mediálni partneri: StartItUp, Rádio_FM, PC REVUE, Gamesite.sk, Touchit
Hlavný partner: Slovanet

Podujatie podporili: Asbis, Vectary, Slovenská národná galéria, WebSupport, VRBA – The Virtual Reality Bar, Fest Anča, Mesto Bratislava, Zuzana Motúzová | your lawyer, Kreatívna Európa, Slovak Game Developers Association, Robíme IT, Aj Ty v IT, Taxify, Grand Beats

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.