Chcete sa živiť hrami? Na Slovensku vzniklo vzdelávanie, ktoré vám ukáže ako na to.

Bratislava, 13. apríla 2018 – Ako sú mladí Slováci pripravení na kariéru v digitálnej budúcnosti? Úspešné globálne spoločnosti PixelFederation , Sygic , HubHub a nezisková organizácia Leaf sa rozhodli, že talentom pomôžu na ich ceste ku kariére aj hodnotám. Butterfly Effect program spúšťa druhý ročník a dá sa v ňom naučiť celý proces tvorby mobilnej aplikácie či hry od nápadu až po launch. Otvára dve laboratória – AppsLab a GamesLab. Tento ročník sa otvára aj téma VR. Prihlásiť sa dá do 15.mája.

otvorenie-pilotu

Smart cities, VR a super casual hry

Vybraní účastníci sa stanú na 5 mesiacov súčasťou 4-6 členných tímov zložených z programátorov, dizajnérov aj biznis ľudí. Pod dohľadom mentorov si prejdú napríklad v games labe cez 6 fáz programu: Game hackathon, Conception, Prototyping, Gamelab playable, Vertical Slice až po publikovanie hry.

Program je unikátny kvôli svojej intenzite a aj vďaka množstvu skúsených mentorov z digitálnych firiem či herného štúdia Pixel Federation. Okrem toho je program doplnený o stretnutia s mnohými úspešnými podnikateľmi a investormi. Účastníkov čakajú aj tímové a osobné stretnutia s koučami.

Tento rok si účastníci môžu vybrať z tém ako Parking či Public Transport v AppsLabe alebo sa zamerať na tvorbu mobilných alebo VR hier v GamesLabe.

“Keď sme zakladali Pixel Federation, jeden z kľúčových pilierov pre mňa tvorili aktivity v oblasti vzdelávania. Dnes máme skúseností a zároveň aj priestor a potrebu ich dávať ďalej. Záleží nám na tom, aké príležitosti majú mladí ľudia dnes a aké príležitosti v rámci nášho priemyslu poskytuje naša krajina. Butterfly Effect je platforma, ktorej ambíciou je spájať to najlepšie z biznisu s mladými a vzdelávacími inštitúciami,” hovorí Lucia Šicková, spoluzakladateľka herného štúdia Pixel Federation.

lucia-sickova-otvorenie-pilotu

Talent, férovosť a podnikavosť

Berú len 45 najlepších. To je maximálny počet ľudí, ktorí získajú šancu. O prijatí rozhoduje motivácia, tvoje hodnoty a vypracovanie zadania. Do programu sa môže zapojiť študent či človek s praxou v jednej z troch hlavných disciplín: grafický dizajn, programovanie a biznis.

Nestačí byť však len talentovaný. Treba mať aj rešpekt voči ostatným a dôraz dávajú tvorcovia programu aj na etiku a férovosť. Takých mladých ľudí totiž chcú vidieť vo vedúcich pozíciách. Prihlásiť sa môže senior aj junior, povinnosti ako škola či freelance práca sa pri každom zohľadňujú individuálne.

ucastnici-pilota_gameslab

Z časového hľadiska program zvládne študent s individuálnym študijným plánom, freelancer alebo part-time-ista. Organizátori však varujú, že je to náročné.

“Ide o osobný akcelerátor pre tvoj talent. Učíš sa priamo live na produkte a prehlbuješ svoju expertízu – dizajn, programovanie či biznis stránku procesu. Na druhej strane sa ti venujeme individuálne a chceme vedieť ako ti vieme pomôcť v kariére”, hovorí Baška Klimek, ktorá program vedie.

ucastnici-pilota_appslab

V aktuálnom ročníku práve začína časť self-developmentu, kedy účastníkov spájajú s mentormi z danej oblasti, v ktorej chcú pôsobiť a ktorá ich do budúcna zaujíma. Predmetom mentoringu nie je klasicky pokrok pri produkte, ale osobné smerovanie jednotlivcov. Mentori otvorene zdieľajú svoje životné cesty, úspechy, neúspechy a rady.

“Hoci sa venujem podpore start-upov a viedla som vlastný biznis inkubátor, ešte som nezažila nič tak intenzívne ako tento program. Za 5 mesiacov si prejdeš tým, čo by si po vlastnej línii skúšal 1-2 roky, možno aj viac” , hovorí Baška Klimek, ktorá program vedie.

Prihlásiť sa dá do 15.mája a pred letom sa dozvieme, kto uspel. Nový ročník štartuje od septembra a potrvá do konca januára. Tí najtalentovanejší môžu získať talentové štipendium na pokrytie školného.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.