FAMU v Českej republike otvorí katedru videoherného dizajnu

Na Filmovej a televíznej fakulte akadémie múzických umení v Prahe má vzniknúť nová katedra. Tá sa má venovať videohernému dizajnu.

Učiť sa o hrách na univerzite nie je v zahraničí vôbec novinkou. Na svete existuje niekoľko odborov venujúcim sa práve štúdiu hier. A dokonca aj u nás na Slovensku pred dvoma rokmi vznikol prvý umenovedný herný odbor na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave. Viac si prečítajte v našom článku o akademickom štúdiu hier.

Tentoraz sa učiť o hrách budú môcť študenti aj na filmovej škole, čo podľa slov dekan Zdenka Holého nie je vôbec nezvyčajné. Filmové a videoherné odbory majú podľa neho veľa spoločného.

Forma štúdia bude iba magisterská a jeho primárnym zameraním bude herný dizajn. Učitelia by mohli pochádzať priamo z veľkých vývojárskych štúdií, keďže fakulta by s nimi rada spolupracovala. Takáto spolupráca vyzera sľubne hlavne z dôvodu neskoršieho uplatnenia študentov v praxi.

 

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.