Google prichádza s novou platformou, ktorá učí deti programovať

Nejde pritom iba o počítačový program, ktorých je na trhu v súčasnosti skutočne veľa. Google Project Bloks spočíva v kombinácii fyzického hardvéru s programovaním na počítači a je vhodný pre deti vo veku 5-8 rokov.

V podstate ide o stavebné bloky skladajúce sa z troch komponentov. Brain Board, ktorý predstavuje mozog zariadenia a obsahuje Raspberry Pi – počítač určený pre deti zabezpečujúci plynulú komunikáciu prostredníctvom Bluetooth a WiFi. Ďalej Base Board – základný modul predstavujúci súčasti stavebnice, na ktorý sa naväzuje Puck – tlačítko, otočný ovládač či príkaz.

Princíp spočíva vo vytváraní funkčných prototypov zariadení s predprogramovanými funkciami. Kombináciou rôznych Pucks a ich usporiadaním môžu deti získať jedinečné výtvory. Celá platforma je v súčasnosti v testovacej verzii.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.