Festival Jeden svet bude premietať dokument o Minecrafte

Minecraft sa stal celosvetovým fenoménom a získal si srdcia hráčov práve svojou jedinečnou grafikou. Čo ak sa tento kockatý svet pretaví do reálneho mestského plánovania?

A presne o tomto je dokument Rozohraj svoje mesto, za ktorým stojí švédsky režisér Anders Eklund. Film rozpráva príbeh jedného švédskeho mestského úradníka, ktorého syn rovnako prepadol tomuto fenoménu. Netrvalo dlho a otec pochopil, že Minecraft môže poslúžiť aj ako nástroj participatívneho mestského plánovania.
Inovatívne zapojenie verejnosti do rekultivácie jednej švédskej štvrti neušlo pozornosti UN-Habitatu, agentúre OSN, ktorá podporuje rozvoj spoločensky a ekologicky udržateľných ľudských sídiel. Dokument sleduje niekoľko urbanistických tímov a vývojárov troch hier, ktorí chcú vďaka ich širokému využitiu demokratizovať spôsob výstavby miest.
Film si môžete pozrieť už dnes, štvrtok – 12.októbra, o 20:00 v Dom Quo Vadis alebo v sobotu, 14. októbra, v Kine Lumiere počas Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet.

Gaming the Real World Trailer from Mats Billberg Johansson on Vimeo.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.