Minecraft: Education edition je tu. Učitelia ho môžu využívať vo vzdelávaní

Microsoft už dávnejšie plánoval presunúť svoje aktivity aj do škôl. To sa mu darí práve vďaka novej verzii Minecraftu určenej pre školy – Minecraft: Education Edition.

Táto učebná pomôcka, dostupná od 1.novembra, je určená primárne pre učiteľov. Jej koncept je postavený na výroku “škola hrou” . Deti sa teda budú môcť hrať a to počas samotného vyučovania. Nebude to však len o zábave. Prostredníctvom tejto rozšírenej verzie sa deti budú vzdelávať. Vďaka tomuto štýlu výučby sa očakáva, že deti forma zaujme a udrží ich pozornosť.

Aký je rozdiel medzi Minecraftom a jeho rozšírenou verziou?

Prakticky ide o tú istú hru, avšak Education Edition má niektoré nástroje naviac. Tie by mali uľahčiť prácu hlavne učiteľom. Ide napríklad o virtuálnu tabuľu. Učiteľ taktiež môže vidieť všetkých hráčov na mape, a má k dispozícii teleportovanie či možnosť hráčom pridávať herné predmety. V tejto verzii existujú možnosti pre hromadnú správu účtov a samotných žiakov – hráčov.

Pedagógovia si budú musieť virtuálne svety postaviť sami

Možnou nevýhodou, ktorá môže brániť pedagógom vo využívaní tohto konceptu vo vyučovaní, je nutnosť vytvoriť svety Minecraftu. Učitelia sú teda odkázaní na vlastné schopnosti a zručnosti, čo si samozrejme bude vyžadovať určitý čas. Na webovej stránke hry sú dostupné rôzne modely napríklad hranatý model ľudského oka pre lepšie pochopenie, ako fungujú ľudské oči.

Ako to všetko dopadne a či táto verzia jednej z najobľúbenejších hier súčasnosti bude mať reálny dopad na vyučovanie, sa ukáže neskôr. Dnes je možné stiahnúť túto verziu pre školy na stránke https://education.minecraft.net/ za $5 (cca 4,50€) na žiaka na celý školský rok.

Chcete si o hre Minecraft prečítať niečo viac? Prečítajte si náš starší článok.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.