Ako šíriť vo svete falošné správy? Hra Bad News vás to naučí perfektne

Šírenie falošných správ je v posledných rokoch hlavnou témou mnohých spravodajských médií. Ako efektívne brániť tomu, aby ľudia neverili vymysleným hoaxom? Najskôr sa ich naučte sami šíriť.

Ako najlepšie rozpoznať falošné správy? Tak, že sa ich naučíte sami vytvárať. O tom je nová mobilná hra Bad News, ktorá vás dostane z obyčajného používateľa Twitteru až na popredné priečky konšpiračných serverov.

bad news

Čo je vašou úlohou?

V hre sa budete snažiť získať čo najviac sledovateľov. To však nie je vôbec jednoduché, keďže najlepšia stratégia je vymýšľať správy, ktoré ľudí zaujmú. Budovanie falošnej kredibility, prezentovanie poloprávd a zavádzajúcich textov, to všetko vám v tom napomôže. Avšak klamstvá, ktoré sú až príliš očividné váš môžu o fanúšikov rýchlo pripraviť. Treba preto zvoliť tú správnu stratégiu.

bad news

Hra má edukačnú funkciu

Vďaka hre sa dozviete, aké jednoduché je šírenie falošných správ a ako ľahko im ľudia naletia. Vydávať sa za inú osobu či spoločnosť v online svete totiž nie je žiaden problém. Hru vytvorila holandská spoločnosť DROG, na ktorej vývoji sa podieľali akademici a novinári. Ich zameranie je jasné – mladí ľudia, preto je populárna najmä na školách. Hra je samozrejme vymyslená, avšak reakcie ľudí sa značne podobajú reakciám, ktoré nájdete pod mnohými príspevkami na sociálnych sieťach.

Hra je dostupná na webovej stránke www.getbadnews.com, ale len v anglickom jazyku.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.