Porovnanie IT znalostí detí a dospelých. Kto je na tom lepšie?

Prednedávnom sme písali o možnosti zmerať si svoje vedomosti z oblasti IT prostredníctvom IT Fitness testu. Zatiaľ sa do neho zapojilo viac ako 20-tisíc Slovákov, výsledky však môžu byť prekvapivé.

Mnohí by povedali, že deti, ktoré sa narodili takpovediac s technológiami, ich vedia ovládať lepšie ako ich rodičia. Veď jedno z označení pre takúto generáciu je aj digitálni obyvatelia (digital natives). Nie je to však úplne tak. Vedia sa síce technológiám možno lepšie prispôsobiť, keďže s nimi trávia množstvo času a predstavujú pre ne hlavný komunikačný nástroj. Horšie to je však s riešením konkrétnych problémov. Potvrdzujú to aj výsledky spomínaného IT Fitness testu, ktorého celková úspešnosť je na úrovni 45 %. Priemernú úspešnosť pritom dosahujú dospelí v rozmedzí od 22 do 42 rokov. Mladí ľudia teda nie sú úplne pripravení na to, aby vedeli technológie produktívne využívať, s čím neskôr súvisí aj neschopnosť uplatniť sa na trhu práce.

Ostáva nám už len teda dúfať, že školy na Slovensku budú viesť svojich žiakov k svedomitej práci s technológiami a vyučovať ich tak, aby ich dokázali využívať pre svoj prospech.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.