Raspberry Pi – počítač vhodný najmä pre deti

Vzdelávanie na školách, učenie programovacích jazykov, robotické projekty či skladanie dronov alebo hranie hier. To všetko je možné s týmto lacným počítačom vo veľkosti kreditnej karty.

Raspberry Pi je počítač, ktorý sa zapája do monitora alebo televízora. Má rovnaké funkcie, ako stolný počítač, pričom jeho hlavnou výhodou je jeho ľahká prenositeľnosť a uložiteľnosť. Je využívaný v mnohých projektoch od hudobných nástrojov, meteorologických staníc počnúc infračervenými kamerami či inými digitálnymi projektami. Je navrhnutý tak, aby s ním dokázali robiť najmä deti a navyše, jeho cena je skutočne nízka.

Ako bolo spomenuté, Rasp­berry ponúka širokú škálu vzde­la­niaprog­ra­mo­va­nia pre deti a mlá­dež. Za jeho zrodom stojí Rasp­berry Pi Foun­da­tion so síd­lom v UK.

Zaujímavá je spo­lu­práca s Google v pro­jek­te Google CODER.  Prostredníctvom neho sa je možné vzde­lá­vať a je dostupný zadarmo online. Coder zmení Rasp­berry Pina webový ser­ver, ktorý umož­ňuje vytvá­rať obsah webo­vých strá­nok. Pou­žíva HTML, CSSJavaSc­riptu s pomo­cou IDE ( integ­ro­va­ného vývo­jo­vého pro­stre­dia) cez pre­hlia­dač. Tes­to­vanie sa je možné pomo­cou ďalšieho vese­lého pro­jektu Google Coder Pro­ject — The Per­fect Recipe. Tieto testy su určené hlavne pre mlad­šiu gene­rá­ciu, keďže sú spracované hravou formou.

1515197114590118314

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.