Root – robot, vďaka ktorému si zamilujete programovanie

Programovanie nie je len výsada vysokoškolských študentov informatiky. Už malé deti by sa mali učiť programovať, ako povedala niekdajšia dekanka FIIT STU, Mária Bieliková, v jednej z relácií Rádia_fm. To sa môže diať najlepšie zábavnou formou.

Root je názov robota, prostredníctvom ktorého sa deti učia programovať. Ich úlohou je nastavovanie, vytváranie a zdieľanie aktivít v interaktívnej forme. Princíp je pritom jednoduchý. Root využíva magnetickú energiu bielej tabule. Vďaka nej sa môže pohybovať aj na stene a spraviť z hry sociálnu aktivitu.

Root má niekoľko funkcií

Ide napríklad o kreslenie, vymazávanie, prehrávanie hudby a ďalšie objavovanie jeho sveta pomocou 50 senzorov. Vďaka nim sa robot prispôsobuje každej vekovej skupine a využíva 3 programovacie jazyky – Python, JavaScript a Swift.

Samotné zariadenie sa skladá z gyroskopa, akcelometra a kolesa, ktoré zabezpečuje meranie vzdialeností a uhlov pri pohybe. Súčasťou sú aj senzory na rozpoznávanie farieb.

Interakcia spočíva v kreslení a mazaní – hráči si na tabuli v jednej sekunde vytvárajú labyrinty či pretekárske dráhy, na ktorých sa Root pohybuje. Výhodou je možnosť zdieľania svojich programov navzájom po celom svete. Okrem tabuli sa Root môže pohybovať aj na papieri či inom hladkom povrchu.

Chceli by ste mať robota doma? Objednať si ho je možné na Kickstarteri.

 

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.