Slovenský projekt Binarbie ako jeden z prvých na svete vyrába IT barbinky

Barbinky už viac nemusia byť iba stelesnením zaužívaných predstáv o tom, ako majú dievčatá vyzerať a aké profesie majú vykonávať. Stereotypy pomáha búrať nový projekt Binarbie.

Agentúra This is Locco sa v spolupráci s organizáciou Aj Ty v IT rozhodla vytvoriť projekt, v ktorom navrhli sériu barbiniek tak trochu vybočujúcich z konvenčnosti. Zobrazujú totiž barbinky menej stereotypne – ako programátorky, dátové analytičky a testerky. Ide tak o konfrontáciu so stereotypmi, že dievčatá zaujímajú iba profesie, ktoré sa netýkajú technológií.

Binarbie_Aj Ty v IT👩‍💻Neviete, kam s 2% z dane? Dajte dievčatám tie správne vzory! Venujte nám 2% z dane a pomôžte budovať technologicky rovnú spoločnosť. Veď dievčatá už dávno nesnívajú len o tom, že budú kuchárky, modelky alebo herečky. Ako na to? www.binarbie.sk

Posted by Aj Ty v IT on Wednesday, March 28, 2018

Bábiky obliekla módna návrhárka Petra Kovácsová, ktorá navrhuje šatník aj youtuberke Mome. Vytvorené boli tri rôzne bábiky každá zosobňujúca inú IT profesiu.

Viac informácií nájdete na webovej stránke projektu.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.