Tablety pred operáciou majú na deti upokojujúci účinok rovnako ako lieky

Nie je nič nové na tom, že hranie sa na tablete mnohí rodičia využívajú ako dobrý prostriedok na ukľudnenie svojich detí. Rovnaký efekt majú tablety aj na upokojenie rozrušených detí pred operáciou.

Students play with their iPads at the Steve Jobs school in Sneek August 21, 2013. The Steve Jobs schools in the Netherlands are founded by the O4NT (Education For A New Time) organisation, which provides the children with iPads to help them learn with a more interactive experience. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS - Tags: SOCIETY EDUCATION SCIENCE TECHNOLOGY) - RTX12S7O

zdroj: www.qz.com/

Toto zistenie potvrdilo niekoľko štúdií. Napríklad, francúzski výskumníci vykonali experiment so 100 deťmi a ich rodičmi. Deti vo veku 4 až 10 rozdelili do dvoch skupín. Prvej skupine detí podali pred operáciou sedatíva, pričom druhá skupina sa hrala hry na iPad tabletoch. Obe skupiny hodnotili rovnaké účinky, rodičia ale i zdravotný personál by pritom v budúcnosti uprednostnili druhú alternatívu. Taktiež kvalita anestézie a spokojnosť rodičov bola lepšie hodnotená v druhom prípade.

Podľa doktorov, anestetiká okrem ukľudňujúcich účinkov prinášajú aj mnohé nevýhody, napríklad v podobe príliš dlhej ospalosti, ktorá ale nie je potrebná.

Okrem tohoto využitia, tablety môžu slúžiť ako efektívny edukačný prostriedok napríklad pred operáciami, pri plánovaní liečby alebo ďalšieho postupu už po prepustení pacienta. Lekári môžu taktiež ľahšie vyhľadávať lekárske záznamy svojich pacientov.

zdroj: http://www.medicaldaily.com/ipads-keep-kids-calm-and-stress-free-sedatives-surgery-396278

 

 

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.